Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 13.12.2016 ANAF a publicat un proiect de modificare legislativa ce vizeaza modificarea criteriilor de selectie a contribuabililor mari si mijlocii.
Referetul de aprobare a proiectului de ordin privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii este urmatorul:
“Prin acest proiect de ordin se are în vedere redefinirea criteriilor de selecţie a contribuabililor mijlocii, care să corespundă tendinţelor economico-financiare actuale, precum şi stabilirea de reguli specifice, care să conducă la implementarea unei administrări moderne, bazate pe riscuri, a conformării fiscale în sectorul contribuabililor mijlocii. În acest sens, criteriile de selecţie ale contribuabililor mijlocii se pot clasifica în:
– criteriul general de eligibilitate;
– criterii specifice;
– criteriul de bază;
– criteriul de continuitate.
Totodată a fost redefinit criteriul grupului fiscal unic astfel încât acesta să permită încadrarea în rândul contribuabililor mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când, fie reprezentantul fiscal, fie oricare dintre membrii ce aparţin grupului definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, îndeplinesc criteriile de selecţie.
De asemenea, a fost reanalizat criteriul de bază, elementul de noutate adus fiind acela că acest criteriu ţine cont de 3 elemente definitorii în activitatea contribuabililor, reprezentate în proporţii diferite, respectiv:
– cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează selecţia/actualizarea – 50%;
– volumul obligaţiilor fiscale declarate de contribuabili – 30%;
– volumul cheltuielilor cu personalul raportat în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează selecţia/actualizarea – 20%
Totodată s-a prevăzut ca din rândul contribuabililor mijlocii să fie excluşi contribuabilii aflaţi în procedura falimentului şi aflaţi în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii, precum şi contribuabilii declaraţi inactivi potrivit dispoziţiilor art. 92 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
În acest sens menţionăm că, în situaţia în care unii dintre contrinuabilii mijlocii sunt în procedura falimentului ori inactivi, aceştia vor fi menţinuţi în administrarea structurilor special create în acest scop încă 3 ani, ţinându-se astfel cont de criteriul continuităţii.
De asemenea s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale care permite ca din rândul contribuabililor mijlocii să facă parte şi contribuabilii nerezidenţi pentru care contribuabilii mijloci au calitatea de reprezentanţi sau reprezentanţi fiscali, potrivit legii.”
Sursa: ANAF